(Šis mano straipsnis rašytas žūklės žurnalui "ŽŪKLĖ" Rugsėjo mėn. nr. Žurnalas prekyboje - tad dedu ir čia.)
Tai turbūt seniausias žinomas ir naudojamas masalas žūklėje. Ir bėgant
metams jis visiškai nesensta. Jis niekam neužleidžia savo pozicijų. Jį vienodai
gerai vertina, tiek karšiai ar plakiai, tiek kuojos, karosai, lynai ar ešeriai.
Nuo jo mes pradėjome savo pažintį su žūklės pasauliu ir jo manau nevalia
pamiršti, nes būtent sliekas dažnai gelbsti žveją beviltiškose situacijose. Pabandykite
prisiminti, kokių šaunių laimikių esate suvilioję paprasčiausiu slieku, kai
kurie, manau, buvo netgi rekordiniai.
Galiu drąsiai teigti, kad tai
masalas Nr. 1, tačiau dažnai ignoruojamas ir ne visiškai įvertinamas dėl
didelio kiekio kitų prekyboje esančių masalų, dažnai naudojamų netgi ne pagal
paskirtį ir netinkamu laiku.
Žuvį traukia ne tik besiraitantis ant kablio raudonas kirminėlis. Kapotų
sliekų sultys yra pats geriausias jauko atraktorius - pilnas amino rūgščių,
neleidžiantis žuvims ramiai praplaukti pro šalį. Ir nors karščiausiais vasaros
mėnesiais sliekų efektyvumas kiek nublėsta, tačiau pavasarį ir nuo ankstyvo
rudens jo privalumais net neabejoju. Vėstant vandeniui žuvys pradeda ignoruoti
augalinės kilmės masalus – tad sliekų panaudojimas tampa labai efektyvus. Esant
šaltam vandeniui puikiai tinka ir trūkliai, musės lervos, tačiau nedidelis
mėšlinis sliekiukas ant kabliuko yra tikrų tikriausia klasika.
Nė vienas dugnine ar plūdine meškere gaudantis sportininkas nepradeda
žūklės neturėdamas bent dėžutės sliekų. Būtent sliekas dažnai tampa tuo
rakteliu, kuriuo suviliojamos didžiausios, „bonusais“ vadinamos žuvys.
Kad ir paskutinė mano žūklė vykusi rugpjūčio pabaigoje viename Dzūkijos
ežere. Tądien išbandėme pačius įvairiausius masalus, naudojome dvejus visiškai
skirtingus žinomų gamintojų jaukus, tačiau rezultato nebuvo tol, kol nepradėjau
karpyti geros saujos sliekų. Po truputį juos dėjau į jauką ir šėryklėle
guldžiau ant dugno tame pačiame taške, kur jau kelias valandas nesirodė nė
viena žuvis. Geros penkiolika minučių ir žuvys viena po kitos pradėjo keliauti
į graibštą. Įspūdingų laimikių tądien nesugavome, tačiau ta saujelė kapotų
sliekų ją privertė maitintis.
Lietuvoje aptinkamų sliekų yra per 15 rūšių ir daugelis žvejų turi savo
nusistovėjusį požiūrį apie daugelį iš jų. Vieniems labiau patinka dirviniai,
kitiems komposto krūvoje ar mėšle aptinkami, o treti vertina tik naktimis
pievelėse pasirodančius „monstrus“. Visi jie puikiai tinka žūklei, ir turint
kelias rūšis galima geriau prisitaikyti prie žūklės sąlygų. Tačiau dažniausiai
mes naudojame Kalifornijos sliekus (lot. Eisenia Foetida ir Dendrobaena octaedra rūšys), kurie plačiai
naudojami biohumuso gamyboje. Jų galima nesunkiai įsigyti visose žūklės
reikmenų parduotuvėse.
Žūklėje naudoti sliekus tik kaip masalą gali
nepakakti. Norint tikslingai prisivilioti žuvį sliekais, reikia, kad ir viena
sudedamųjų jauko dalių būtų sliekai. Jie atskiriami nuo žemių ir sudedami į
indelį. Tada specialiomis daugiaašmenėmis žirklėmis susmulkinami iki norimo
dydžio. Galima naudoti ir paprastas žirkles, tačiau tai užtruks truputėlį
ilgiau. Papildomai galima įdėti musės lervų ir(ar) jų kokonų, trūklių. Tai tik
paįvairins „mėsišką“ jauką. Nors papildomai kvėpinti ir taip nosį „riečiančio“
patiekalo nebereikia, kartais jį papildomai paskaninu įvairiais aktyvatoriais. Gauta
masė paprasčiausiai išmaišoma ir porcijomis dedama į šėryklėlę su mums įprastu
smulkios frakcijos augaliniu jauku. Gaudant dugnine, visų kapotų sliekų
nevertėtų iš karto maišyti su jauku – tai gali jį sugadinti ir jaukas nebeatliks
savo „darbo“. Į jauką reikia dėti tik tiek kiek telpa į šėryklėlę. Iš anksto
prisiruošti didelio kiekio kapotų sliekų taip pat neverta – geriausiai tai
daryti po truputį pačios žūklės metu. Gaudant plūdine ir jaukinant „rutuliais“,
drąsiai dedu į jauką visus skirtus startiniam šėrimui, vėliau pasiruošiu tiek,
kiek reikia pakartotiniam jaukinimui.
Prikimšta šėryklėlė, tai tik pusė darbo – dar
reikia taikliai ir į vieną tašką sumesti jauką. Ir nors visose beinercinėse
ritėse yra „klipsas“ valo užkabinimui, daugelis nepripranta juo naudotis.
Pastovus jaukinimas į vieną tašką žūklę daro dvigubai ar net trigubai
rezultatyvesne. Tačiau grįžkime prie straipsnio herojaus – slieko.
Jaukinant kapotais sliekais, juos reikia taip pat dėti ir ant
kabliuko. Jį galima maišyti su musės lervomis, trūkliais ir netgi kai kuriais
grūdais, tačiau neteisingai užvertas sliekas gali tapti „tuščių“ kibimų
priežastimi. Niekada nesistengiu dėti daugiau nei 2 sliekus ant kabliuko – gal
būt dėl to, kad dažnai dalyvauju varžybose, kur kabliukų dydis ribojamas iki 10
numerio ir pavadėlinėje paprasčiausiai nerandu didesnių kablių, o ant tokio
dydžio telpa tik tiek. Tačiau dažniausiai ir tiek būna per daug.
Jei gaudome išskirtinai tik didelius karšius, nedidelis sliekų kuokštelis
tikrai puikus masalas. Jį dažnai aplenkia ir visad įkyri smulkmė, o ir
susigundžius, įveikti tokį kąsnelį nėra labai lengva.
Gaudant aktyviai, stengiantis sulaukti, kiek galima daugiau kibimų, kabinu
tik vieną nedidelį slieką, o kad jis įnirtingai judėtų ant kabliuko dažniausiai
nužnybiu puselę. Taip masalas papildomai pakvėpinamas, o sliekas raitosi dar
įnirtingiau. Nebijokime palikti matomo kabliuko geluonies, tai tik padės žuviai
sėkmingiau pasikirsti. Pradedantys žvejai dažnai stengiasi paslėpti kablį, o to
daryti visiškai nereikia.
Taigi gaudymas naudojant sliekus, tiek kaip
masalą, tiek kaip jauką, žymiai pagerina žūklės rezultatus – tereikia
pabandyti. Galų gale sliekai yra bene pigiausias masalas, pakanka paimti
kastuvą ir pasirausti darže. Sutaupysite pinigų kitiems malonumams, o jūsų
žūklėje naudojamas jaukas, praturtintas kapotais sliekais, taps tikrai
veikiančiu. Taigi taupykime. Kaip yra pasakęs 19-ojo amžiaus amerikiečių
filosofas Henry David Thoreau: „Turtingiausias žmogus yra tas, kurio malonumai
yra pigiausi“.
0 komentarai (-ų):
Rašyti komentarą